top of page
בני_וודו_חג_הסיגד
Beta_Israel_Ge'ez_written_Holly_book
f121103ms45_edited
בני_וודו_חג_הסיגד2_edited
Sigd-27.11.08_edited
boy_edited
סיגד 2006 - צילום אבי מספין _edited
סיגד ר
024_edited

רקע

 

הגילוי של יהודי אתיופיה הפרה את הדמיון של יהודים בכל העולם. עם הזמן התברר שהם נותקו ממורשת היהודים שנוצרה במשך הדורות, ואף פיתחו מנהגים משלהם לשמירת זהותם היהודית.

 

בגלל הניתוק מן התורה-שבעל-פה, לא נחוגו שם למשל החגים חנוכה ופורים. אך התברר שהם קיימו חג משלהם בכ"ט בחשוון: חג הסיגְד. זוהי מסורת ייחודית ומקורית: הקהילה חוגגת מדי שנה בחג זה את חידוש הברית, כזכר לאמנה שכרתו עזרא ונחמיה עם העם (נחמיה, פרק ט')  בימי שיבת ציון. החג נחוג חמישים יום לאחר יום הכיפורים, בכ"ט בחשוון, וכיום הוא נחוג לא על ההרים באתיופיה אלא כאן בירושלים. עבור יהדות אתיופיה (הרואה עצמה כ"בֵּיתא ישראל"), זהו התגשמות חלום של דורות. החג נחוג היום בכותל ובהר ציון. על פי אופיו כולל הסיגד יסודות ממעמד ה"הַקְהֵל" (דברים ל"א, י-יג).

 

* מתוך: אתר "במעגלי השנה", משרד החינוך

 

 

"ביתא ישראל"

בעבר היינו רגילים לכינוי "פַלאשים" ליהודי אתיופיה, אך מתברר שזהו כינוי גנאי שמשמעותו: פולשים ויש אומרים שמשמעות המונח היא: "נודדים" או "מהגרים". יהודי אתיופיה מכנים עצמם "בתא אסראל" ("בית ישראל") וכך היו מבדילים את עצמם מהכנסייה הנוצרית הנקראת שם בפיהם "ביתא כריסטיאן".

באמצעות הכינוי "ביתא ישראל" הם שמרו על זיקתם למורשת עם ישראל ולכיסופים לארץ ישראל. כך הם הנחילו מדור לדור שהם צאצאי עם ישראל לדורותיו  וייחלו תמיד לשיבה לארץ ישראל.

חג הסיגד ביטא יותר מכול את הרצון לחזק מדי שנה את הברית עם עַמם ועם רעיון שיבת ציון.

למרות שסבלו רדיפות אכזריות, שנועדו להעבירם על דתם, שמרו יהודי אתיופיה על זהותם ואף נודעו כלוחמים אמיצים.

 

 

מתוך: תולדות קהילת יהודי אירופה

מסורות על היווצרות הקהילה באתיופיה
העלאתם לארץ ישראל

בבואנו לדון בתולדותיה של קהילת יהודי אתיופיה, כמעט מאליהן עולות השאלות: "מי הם יהודי אתיופיה? מהיכן הגיעו לשם, ומתי? ישנן מספר סברות...

 

הניתוק של קהילת יהודי אתיופיה מן התורה-שבעל-פה וצמידותם רק לתורה שבכתב המחיש לכולם שמדובר בקהילה עתיקה. המסורת הרווחת בקרב יהודי אתיופיה מייחסת את מקורם לזיווג בין מלכת שְבא למלך שלמה. בבוא הנסיך מֵנֵלִיק לבקר את אביו שלמה, נשלחה עמו משלחת יהודים גדולה, שהיו בני אצולה מירושלים, לאתיופיה, ללוותו ולחיות לצדו, וכך נוצרה הקהילה של היהודים באתיופיה.

 

חוקרים אחדים גורסים שהם בני שבטים אתיופיים קדומים שהתגיירו בהשפעת יהודים מחצי האי ערב.

דעה אחת גורסת שיהודי אתיופיה הם צאצאי שבט דן, אחד מעשרת השבטים של ממלכת ישראל, שנחרבה לפני כ-2700 שנה.

על פי סברה נוספת, היו אלה צאצאי מהגרים יהודים ממצרים או מתימן. ויש גם טענות אחרות, סבירות פחות, ולפיהן יהודי אתיופיה מקורם בבני שבט האגאו מאפריקה שהתגיירו במאה ה-15.


ומתי הגיעו לאתיופיה? גם בשאלה זו חלוקות הדעות, ומדברים על אירועים ומועדים שונים: יציאת מצרים, תקופת בית ראשון, ימי פילוג הממלכה, תקופת בית שני, המאה השישית לפני הספירה ועוד...

 

 

*מתוך: תולדות קהילת יהודי אתיופיה

 

 

עד תחילת המאה ה-20 היו מנותקים כמעט לחלוטין משאר קיבוצי היהודים, ואז "גילה" אותם ז'ק פייטלוביץ' (1881-1955), חוקר יהודי-צרפתי שביקר באתיופיה פעמים אחדות. ביוזמתו הוקמו ועדות למען ה'פלאשים', אשר הקימו בתי ספר ניידים ותמכו בצעירים אתיופים יהודיים בלימודיהם באירופה ובישראל. התלמוד והספרות שאחריו לא היו ידועים ליהודי אתיופיה, התנ"ך היה ידוע להם רק בתרגומו לגעז, ולוח השנה הדתי שלהם שונה מזה של שאר היהודים. מצוות רבות אינן ידועות להם, בהן הנחת תפילין. 

ב-1985 ערכה ממשלת ישראל מבצע להעלאת יהודי אתיופיה לארץ "מבצע משה". המבצע התנהל בחשאי בשל עוינות ממשלת אתיופיה, ובמסגרתו הגיעו לישראל אלפי יהודים. הרבנות בארץ לא קיבלה את יהדותם של הפלאשים, ותבעה תחילה שכל העולים יעברו גיור לחומרה. לאחר מאבק של העולים, הוחלט לאפשר להם רק לטבול במקווה. אולם עולי אתיופיה התנגדו בתוקף גם לטקס זה. בהסכמת שני הצדדים הוחלט להקים ועדות כדי לבדוק כל מקרה לגופו. 

מבצע העלאה נוסף התקיים בקיץ 1991, בימי שלטונו האחרונים של מנגיסטו. בתוך 36 שעות הועלו ארצה 14,000 יהודים אתיופים במסגרת "מבצע שלמה". את המבצע ערך צה"ל. הוא יצא לפועל בזכות לחציו של נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, והכספים שהופקדו בבנקים אמריקניים לזכות שליט אתיופיה, מנגיסטו. המבצע עורר התפעלות וקורת רוח בארץ ובעולם, אך העולים ניצבו בפני בעיות קשות של שיכון, תעסוקה והסתגלות חברתית. 

 

*מתוך: תולדות קהילת יהודי אתיופיה

  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
  • Instagram Basic Black
bottom of page